A la CONGDIB ens sumem al comunicat de la Coordinadora Estatal d’ONGD en relació amb el conflicte d’Ucraïna i a les seves recomanacions de com donar suport a la població Ucraïnesa

La guerra a Ucraïna, com totes, tindrà greus conseqüències en la vida de la població civil. Manifestem tota la nostra solidaritat amb les víctimes dels atacs d’aquesta crisis, i amb la població civil que ara mateix tem per les seves vides.
Cridem a frenar l’escalada militar i al cessament immediat de les hostilitats; tots els actors implicats en el conflicte han de posar fre als atacs i possibles respostes armades, i iniciar de manera immediata un procés real de diàleg i pau que garanteixi el ple compliment del Dret Internacional Humanitari. La garantia dels drets humans ha de ser plenament assegurada, així com la protecció de la població civil, amb especial atenció a la infància, de les infraestructures civils, les escoles i els hospitals.
Abans d’aquest conflicte, la situació ja era molt preocupant amb gairebé tres milions de persones necessitades de suport humanitari. Les nostres ONG en la zona i les organitzacions locals amb les quals treballem fa setmanes (que …) mostrant la seva preocupació davant un desenllaç com el d’avui, i davant la possibilitat d’un augment dràstic de les necessitats humanitàries. En compliment del Dret Internacional Humanitari, ha de garantir-se l’assistència que realitzen les agències de Nacions Unides i les organitzacions que fan feina amb la població local; el seu treball ha de ser garantit en condicions de seguretat.
Avui més que mai recordem que si vols la pau has de construir la pau. Moltes organitzacions socials fan un treball diari de llarg recorregut orientat a identificar i denunciar les causes reals i estructurals d’aquesta mena de conflictes, a transformar-les per a prevenir el seu sorgiment, a promoure la desmilitarització de les ments i a fomentar la cultura de pau. Com ONG de drets humans, pau i acció humanitària, exigim ser tingudes en compte en la política exterior. Reivindiquem el nostre paper com a societat civil organitzada en el foment de la pau i la convivència; una qüestió que ha de ser tinguda en compte de manera central en qualsevol solució que es plantegi.
Responsabilitat política
La comunitat internacional ha d’assumir la seva responsabilitat i contribuir a aplanar el camí cap a la pau. Apel·lem a la Unió Europea, en concret a Josep Borrell com a alt representant per a Afers exteriors i Política de Seguretat, al fet que realitzi un exercici de responsabilitat i posi fre a la deriva bel·licista. El Govern de Pedro Sánchez, en coherència amb la seva defensa de la pau i la seguretat internacional, ha de fer un pas al capdavant i apostar clarament per la fi del conflicte.
La guerra és l’últim i terrible pas d’un camí de creixents conflictes que han de ser frenats des del seu origen. Per això, defensem el foment dels processos de prevenció, de convivència i de cultura de pau. Processos que han de ser secundats pels Estats i les instàncies internacionals i que han de comptar amb el protagonisme de les societats civils implicades; especialment, les dones, les qui de llarg a llarg de tot el planeta i tal com reconeix la resolució 1325 de Nacions Unides, han demostrat la seva enorme contribució a la pau.
La construcció i consolidació de la pau requereix diàleg i de molta paciència, és un procés complex i de profundes transformacions. Els diferents agents implicats en el foment de la pau han d’activar mecanismes innovadors que ajudin a consolidar-la. En aquest sentit, les sancions econòmiques han demostrat que rares vegades solucionen les causes i problemes estructurals de la guerra, i que poden agreujar el sofriment de la societat civil i augmentar la vulnerabilitat de les persones enfront de la pobresa i desigualtats. Per això, per a revertir aquesta escalada bèl·lica, han d’oferir-se alternatives pacífiques que garanteixin els drets humans.
Feim una crida als mitjans de comunicació a realitzar un exercici actiu de responsabilitat per a evitar la profusió de desinformació i propaganda; han d’evitar el llenguatge bèl·lic i fugir de relats esbiaixats. Fem igualment una crida a la ciutadania perquè tingui en compte que estem en plena guerra de desinformació en els mitjans i el ciberespai. Demanem que faci un consum crític de la informació i exigeix que el periodisme no sigui de guerra sino de cerca activa de la pau, i faciliti informació rigorosa, ètica i honesta que ajudi a entendre el que està ocorrent i a empatitzar amb el sofriment causat per la guerra.
Una ciutadania que està a l’altura
La societat defensa la pau. Encara continuen les mobilitzacions en contra de la guerra i a favor de la pau, de la vida i en solidaritat amb les víctimes i animem a la ciutadania de les Illes Balears a participar hi. Solidaritat eficient i coordinada mitjançant el Comité d’Ajuda Humanitària. Cal, que abans de començar certes campanyes solidàries, es contacte amb les entitats expertes en acció humanitària i que fan feina al territori.
COM DONAR SUPORT A LA POBLACIÓ UCRAÏNESA?
Davant les mostres de solidaritat, recordem algunes pautes per a col·laborar en emergències humanitàries.
- La solidaritat ciutadana és admirable, però la bona voluntat no és suficient. Si vols secundar, assegura’t que optes per l’opció més adequada.
- En el cas d’aquelles persones que optin per oferir habitatge o altres recursos és recomanable posar-s’hi en contacte amb la Creu Roja, amb el centre d’operacions autonòmic (COA) al telèfon 971295000, aquesta entitat amiga es troba en constant coordinació amb el govern de les Illes Balears per a donar resposta autonòmica a aquesta crisi global.
- Té en compte que, en una situació de crisi humanitària, els problemes es mantindran per molt de temps. La teva ajuda serà vàlida durant molt de temps, per això no et precipitis en la teva decisió.
- Segur que a la teva ciutat existeix alguna associació ucraïnesa, contacta amb ella i coneix les seves necessitats.
- En cas de voler col·laborar amb una ONG de Desenvolupament, consulta el treball que realitza, a quina població es dirigeix, quins canals de col·laboració ofereix, etc. No et precipitis en la teva decisió, contrasta i tria diferents opcions.
- La situació que es viu a Ucraïna genera una legítima preocupació en la ciutadania; però no podem oblidar a moltes altres poblacions que en diferents llocs del món sofreixen situacions similars. És necessari exigir el compromís polític amb totes elles; fer-lo és crucial per a salvar vides, garantir els seus drets i promoure la resolució dels conflictes.
- Assegura’t que les fonts d’informació que utilitzes són serioses i honestes. No comparteixis faules o informacions que alimentin els discursos d’odi o notícies falses.

Recent Comments