ONGD ASSOCIADES

  • Reconèixer la decisió del Marroc de convertir al Sàhara en una de les seves autonomies viola el dret internacional i eludeix les responsabilitats d’Espanya com a potència administradora.
  • Els drets de la població sahrauí han de ser garantits, inclòs el seu dret a l’autodeterminació. Els drets humans són la base sobre la qual construir les relacions entre pobles i Estats; i això hauria de saber-ho bé un govern que està immers en la reforma del sistema de cooperació.
  • La ciutadania sahrauí i espanyola es mobilitza. A Illes Balears, unes 300 persones es van reunir el 20 de març en la concentració urgent convocada per l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears, davant la Delegació del Govern, a Palma.

D’un dia per a un altre i sense previ avís el Govern espanyol ha canviat la seva posició sobre el Sàhara en acceptar que el Marroc consideri la seva excolònia com una autonomia. Tal decisió trenca amb la legalitat internacional i eludeix les responsabilitats que Espanya té com a potència administradora garant del dret d’autodeterminació del poble sahrauí.

Condemnem tal postura i cridem al Govern a rectificar. Espanya té una responsabilitat que no pot eludir. El procés per a garantir el dret d’autodeterminació s’ha dilatat des dels acords de Madrid (1975). El desistiment que tots els governs espanyols han demostrat sobre aquesta situació ha de finalitzar. El portaveu de l’ONU Stéphane Dujarric, ha recordat que el conflicte ha de resoldre’s amb un «compromís ple (de les parts) amb el procés polític facilitat per l’ONU». La nostra acció exterior no pot ser còmplice de la violació de drets humans.

Com ja denunciava la Coordinadora Estatal el novembre passat, el conflicte bèl·lic es va reactivar perquè el Marroc va violar l’alto el foc entre les parts, vigent des de 1991. Les conseqüències sobre la població estan sent molt preocupants. La situació d’escalada de violència i conflicte en la zona exigeix garantir la cura de les persones més vulnerables. La mesura que acaba de prendre el Govern, sense tenir en compte a la població sahrauí, és irresponsable i no ajuda a mitigar la vulneració de drets ni l’augment de la crispació en la zona.

Corredors humanitaris i garantia de drets humans

Alertem del perill que la decisió del Govern pot suposar sobre la vida de persones que fa dècades que sofren la violació dels seus drets més essencials. El nostre treball al llarg de dècades en la zona ens demostra que els riscos són enormes; les organitzacions amb les quals treballem allà donen la veu d’alerta.

En aquest context, és crucial que es reprengui el diàleg i es rectifiqui aquesta decisió. Nacions Unides, associacions de l’advocacia i ONG ho han deixat clar: els compromisos internacionals assumits en aquest sentit han de ser complets. Reclamem, a més, que es garanteixi l’establiment de corredors humanitaris per a atendre els camps de refugiats i refugiades sahrauís, així com a la població civil directament afectada.

Els col·lectius sahrauís a Espanya i a les Illes s’estan mobilitzant. La ciutadania ha fet també un pas al capdavant per la defensa dels drets del poble sahrauí. S’estan organitzant múltiples mobilitzacions en diferents localitats de l’Estat espanyol. En el context de les Illes Balears, l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears, va convocar una concentració i llegir un manifest a les 300 persones presentes.

Animem a donar suport a les accions en defensa de la legalitat internacional i els drets de la població sahrauí. La decisió del Govern espanyol ha de rectificar-se; el retorn al procés de diàleg i camí cap al referèndum d’autodeterminació.