ONGD ASSOCIADES

A la CONGDIB ens sumem al comunicat de la Coordinadora Estatal d’ONGD en relació amb el terratrèmol que ha tingut lloc a Turquia i a Síria.


Les xifres oficials situen en més de 9.600 les persones que han perdut la vida. Tot apunta que aquest nombre seguirà creixent en els pròxims dies.


L’impacte és enorme en una regió que ja patia múltiples crisis i que alberga milers de persones desplaçades per la guerra.


L’ajuda immediata és crucial per salvar vides. Les nostres ONG, en col·laboració amb les seues sòcies locals, ja estan atenent les necessitats més urgents de la població.


La comunitat internacional ha d’ oferir suport de manera immediata i construir, juntament amb la societat civil, propostes de desenvolupament a llarg termini.


El pitjor terratrèmol en dècades a la regió ha tingut un impacte enorme no només per la seva magnitud, sinó per colpejar una regió afectada per una guerra de més de 10 anys que ha sumit la població en una situació extrema amb múltiples crisis. Més de quatre milions de persones ja depenien directament d’ajuda humanitària per sobreviure. Preocupa especialment la ciutat d’Alepo.

En paraules de Nacions Unides, “Les necessitats humanitàries al nord de Síria ja són enormes, ja que la regió alberga milions de persones desplaçades per la llarga guerra del país. La neu i la pluja estan dificultant la tasca dels equips de rescat”. A aquesta situació s’uneix el brot de còlera que patia la zona des del passat estiu.

Un altre dels problemes que afecten la regió és que, fins i tot abans del terratrèmol, el suport internacional humanitari quedava molt per sota del que es necessitava. L’any passat l’ONU donava la veu d’alerta als països donants: recordava que la crisi multidimensional que viu la zona exigia un major compromís humanitari.

La resposta immediata és crucial

Les nostres ONG a la zona estan treballant mà a mà amb les sòcies locals i la població. L’atenció immediata és crucial per salvar vides, especialment en un context en què el fred extrem i l’escassetat de recursos dificulten les tasques de rescat. S’ estan avaluant les necessitats immediates i els danys causats. Aquesta avaluació inicial és essencial per respondre de forma ràpida i efectiva; també per establir les bases del que serà l’ etapa posterior d’ acompanyament.

És urgent que la comunitat internacional ofereixi un suport humanitari immediat i que el treball de recuperació posterior a aquesta primera etapa sigui garantit al costat de les organitzacions de la societat civil de la zona. El Govern espanyol està en interlocució amb les ONG espanyoles a la zona i ja ha enviat suport. Confiem que aquest compromís es consolidi més enllà de l’atenció urgent requerida en aquest moment.

Agraïm a la ciutadania les seves mostres de suport i recordem que, per col·laborar en situacions d’emergència, és important tenir en compte algunes qüestions clau.

ONG de La Coordinadora a la regió: